Afrijden bij het CBR

De doelstelling van een rijopleiding volgen is jezelf klaarstomen om in staat te zijn af te kunnen rijden bij het CBR. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen is een instantie die in Nederland de examens voor alle soorten rijbewijzen moet afnemen.

In zo’n beetje iedere grote stad zit een CBR afdeling waar mensen het examen voor hun rijbewijs moeten afleggen, wij van rijschool Utrecht helpen je hier uiteraard bij. Wanneer de instructeur van je rijschool goed werk heeft afgeleverd tijdens de opleiding dan zal je dit praktijkexamen met vertrouwen tegemoetzien. Je bent immers overtuigd van je kunnen en hebt de volledige controle over de auto. Toch zijn er ook veel mensen die enorm zenuwachtig zijn voor het afrijden bij het CBR. Zij kunnen aan niks anders denken dat een enkele fout ervoor kan zorgen dat zij zakken voor het examen.

More...

Wat je kunt verwachten van het praktijkexamen

afrijdenDe zenuwen voor het afrijden kunnen we wellicht iets wegnemen als we je vertellen wat je precies kunt verwachten van het praktijkexamen. De rijschool zal je in de meeste gevallen helpen met het inplannen van een datum en tijd voor het examen. Zorg natuurlijk dat je ruim van tevoren aanwezig bent bij het CBR. Op de afgesproken tijd zal de examinator je ontvangen en ga je een kort ritje door de stad heen maken. Tevens zullen je een aantal vragen worden gesteld over de auto en moet je in staat zijn om de speciale manoeuvres uit te voeren. Bij elkaar zal het testgedeelte ongeveer een half uur in beslag nemen.

Dingen waar de examinator het meest op zal letten

De vrees die veel mensen hebben dat met een enkele fout hun kansen op slagen meteen verspild zijn is niet helemaal correct. Natuurlijk zijn er een aantal dingen die zwaar meewegen. Tegen een andere auto aanbotsen of een voetganger over het hoofd zien zal zeer waarschijnlijk tot zakken leiden. De belangrijkste dingen waar een examinator oplet tijdens het afrijden is echter of je laat zien dat je volledige controle over het voertuig hebt en aantoont dat je situaties in het verkeer correct en op tijd kunt inschatten. Als je een keer hard op de rem moet omdat een voetganger de weg oversteekt is geen probleem als je de situatie correct hebt ingeschat.