Het CBR Zelfreflectieformulier

Het CBR staat bekend om al zijn formuliertje en aanvragen en ook dit is er weer een. Het zogenaamde CBR-zelfreflectieformulier moet door elke leerling ingevuld en wel meegenomen worden naar het praktijkexamen. Ja, want je hebt het nog niet druk genoeg tijdens je rijexamen.

Het is wel onderdeel van het examen alleen is het geen vaardigheid dus wordt het niet meegenomen in de beoordeling.

More...

Op het formulier moet je per onderwerp invullen hoe goed jij zelf vindt dat je daarin bent. Het zou bevorderlijk moeten zijn voor je opleiding tot rijbewijshouder, omdat je kritisch naar jezelf zou kijken en zo je sterke en zwakke kanten kon identificeren. Als je weet waar je zwak in bent dan kun je daar beter in worden, stap 1 is altijd de herkenning van je mindere kant.

Er is nog een geinig feitje over het zelfreflectieformulier. Het is namelijk de bedoeling dat je dit formulier ergens (liefst rond het einde van je opleiding) invult en meeneemt naar het examen. Als je examinator je komt halen overhandig je dit speciale formulier en, nu komt het, de examinator zal het zelfreflectieformulier pas bekijken als hij na het examen zijn uitslag heeft gegeven.

Ja, ja… Zo doen ze dat bij het CBR… 🙂

Na het examen wordt het formulier wel besproken en nader toegelicht met verschillende voorbeelden uit het examen. We doen er hier natuurlijk een beetje lollig over maar het is gewoon bewezen dat dit de leerlingen helpt, en alles wat onze leerlingen helpt zijn we voor.


Het is een formulier voor jezelf en als je het serieus neemt dan heb je er zeker wat aan. We raden je dan ook sterk aan om het formulier zo eerlijk mogelijk in te vullen. Denk aan de dingen waar je moeite mee had en de dingen die juist van een leien dakje gingen.

Hoe vul je een Zelfreflectieformulier in?

Meestal vul je zelf het Zelfreflectieformulier in. Wel kunnen we ons voorstellen dat soms lastig kan zijn, al helemaal als je als een trein door de opleiding bent gestormd en nergens echt moeite mee hebt gehad. Kijk in dat geval naar de oefeningen waarbij je meer moest nadenken dan de ander, dat is vaak maar je het meeste moeite mee hebt.

Hoe je hem invult spreekt echt voor zich, het zijn een aantal vragen over bepaalde onderwerpen. Je moet jezelf telkens een beoordeling geven van 1 tot 10, 1 is natuurlijk een lage score en 10 een hele hoge.

​Ook een CBR Zelfreflectieformulier bij een Tussentijdse Toets?

Als je een Tussentijdse Toets gaat doen, dan doe je ook een soort examen alleen niet echt. Ja we zijn lekker duidelijk vandaag. Maar je moet in ieder geval naar het CBR examen centrum komen, er word een examinator voor je gereserveerd en daarom moet je ook hier een zelfreflectieformulier bij je hebben.