Rijbewijs halen lukt niet

Lukt het jou ook niet om je rijbewijs te halen? En ben je al meerdere malen gezakt voor het rijexamen bij het CBR? Er is een groep mensen die moeite hebben met het behalen van het rijbewijs en soms wel 8 keer of zelfs 10 keer gezakt zijn voor het rijexamen. Misschien ben je wel enorm zenuwachtig voor het examen waardoor je steeds fouten maakt.

Je instructeur zal je ongetwijfeld proberen te helpen om dit op te lossen, maar wij zouden je in dit artikel ook nog een aantal tips willen meegeven. Zo ben je (hopelijk) volgende keer minder zenuwachtig en slaag je wel voor het examen!

More...

Neem nog een rijles voor het examenrijbewijs halen lukt niet

De meeste rijscholen doen dit al, maar toch willen we het even met je doornemen. Voordat je het examen gaat doen bij het CBR bij jou in de buurt, raden we altijd aan om vlak daarvoor nog een rijles in te plannen. Je warmt dan goed op en kan nog de laatste puntjes op de i zetten. Ook kun je mogelijk wat doen aan de zenuwen. Ga je dan beginnen aan het examen, zit je al een uur of misschien wel 2 uur achter het stuur. De ervaring leert dat je dan een stuk zelfverzekerder bent achter het stuur dan wanneer je tijdens het examen net achter het stuur kruipt. Wij raden altijd een blokuur van 2 uur aan voor het examen te doen. Dan ben je zo goed mogelijk voorbereid.

Geef aan dat je zenuwachtig bent aan de examinator

Een examinator zal altijd op een onpartijdige manier bepalen of je geslaagd bent. Of nu je zenuwachtig bent of niet, maar dus geen verschil. Als je heel erg veel last hebt van zenuwen, dan raden wij toch altijd aan om dit even te melden aan de examinator van het CBR. Dit lucht vaak voor jezelf ook erg op om het gezegd te hebben, waardoor de zenuwen waarschijnlijk ook wat minder zullen worden. Daarnaast is het altijd een goed idee om een klein praatje met de examinator te houden. Misschien zal hij of zij dit al doen, maar je kunt zelf ook wel een klein praatje beginnen als het niet vanuit de andere kant komt. Dit verschilt overigens wel behoorlijk per persoon moet we er eerlijk bij zeggen. Misschien kun jij jezelf minder goed focussen als je aan het praten bent. Bespreek dus van te voren met je instructeur wat het beste bij jou past.

Tussentijdse toets doen

Als je al diverse malen gezakt bent voor je rijbewijs, dan heb je hier natuurlijk al wat ervaring mee. De tussentijdse toets van het CBR in Utrecht is er eigenlijk voor bedoeld om niet direct af te rijden, maar gewoon eens even te kunnen oefenen voor het examen. Als je al meerdere malen gezakt bent, lijkt dat misschien onnodig. Toch kan het zorgen voor wat extra zelfvertrouwen. Als je de tussentijdse toets gaat doen, zal er vaak wat minder druk op staan. Het is geen echt examen, waardoor je het misschien ook niet zo ervaart en dus minder zenuwachtig bent. Als je hiervoor slaagt, is het een kleine stap naar het echte examen waar (hopelijk) de druk dan ook wat minder voor zal zijn.