Vrouwelijke Rijinstructeurs?

WTF is ook een Rijschool voor Vrouwen

Waar we tegenwoordig steeds meer vraag naar krijgen is het verzoek om een vrouwelijke rijinstructeur. Dat komt goed uit, want bij Rijschool WTF hebben we ook vrouwelijke rijinstructeurs!!

Op deze pagina kan je allemaal informatie vinden over het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke instructeurs, en nog veer meer informatie. Verspreidt over de hele website praten we over de grote voordelen van “een proefles is helemaal gratis en vrijblijvend”. We kunnen je dat ook zeker aanraden, maar waar ik naartoe wilde is waarom een proefles zo handig is en wat dat te maken heeft met een vrouwelijke rijinstructeur.

​Waar het bij les krijgen in het algemeen, dus ook voor rijlessen, om gaat is of je jezelf op je gemak voelt in de auto, bij de rijinstructeur en achter het stuur. Is dat allemaal zo, dan zal je veel sneller slagen omdat je dingen sneller leert en je zelfvertrouwen creëert. Een ideaal recept om in een keer te slagen!

​Rijles van een Vrouwelijke Instructeur?

​Rijles van een Mannelijke ​of Vrouwelijke Instructeur, de Verschillen

Het antwoord hierop is vanuit wetenschappelijk oogpunt erg gecompliceerd, daarom zal ik hieronder een beknopte versie beschrijven.

Buiten de voor de hand liggende fysieke verschillen zijn er andere verschillen. Bijvoorbeeld hoe een man een probleem aanpakt. Een man zal snel initiatief tonen en een beslissing nemen om in ieder geval maar iets te proberen. Als dit niet werkt, op naar de volgende optie. Een vrouw zou eerder alles rustig uitdenken en pas tot actie overgaan als de hele weg ernaartoe ook klaar is.

Ook moet even worden gezegd dat wij hiermee ​geen enkel geslacht proberen te ​portretteren als zijnde beter of minder goed, we willen enkel verschillen aangeven. Natuurlijk is elk mens anders en kan de onderstaande tekst wat generaliserend overkomen. Bij voorbaat onze excuses hiervoor. Wij proberen enkel basis verschillen te beschrijven tussen hoe ​de meeste ​mannelijke en vrouwelijke rijinstructeurs omgaan met bepaalde situaties.​​​

Een Techniekje Leren
Als je dit vertaalt naar rijlessen, dan zal een mannelijke instructeur met een soort van “trial and error” techniek je proberen dingen te leren. Lukt de ene manier niet dan gaan we op naar de volgende manier. Soms kan deze manier leiden tot het onzeker maken van de leerling, helemaal als hij/zij een zachte persoonlijkheid heeft en niet goed kan tegen tegenslagen.

Een vrouw zou in dezelfde situatie bijvoorbeeld meer afwachtend zijn en observeren. Pas als ze precies weet welke technieken wel en niet zullen werken zal ze beginnen met toepassen.

Feedback Geven
Wat ook belangrijk is bij rijles is feedback krijgen. Feedback geven kan op allerlei manieren en het is helemaal van de instructeur afhankelijk hoe serieus hij dit neemt. Maar mannen en vrouwen hebben natuurlijk ook hierin basisverschillen.

Mannen zijn ‘harder’, en dat is natuurlijk niet echt duidelijk, ze houden (vergeleken met vrouwen) minder rekening met je gevoelens. Ook kunnen mannen best fysiek praten, dus met een sterke lichaamstaal. Dingen als een kleine stemverheffing kan een leerling die niet goed in zijn/haar vel zit helemaal uit de comfortzone halen. Hoewel er natuurlijk ook sommige leerlingen zijn die juist meer voordeel halen uit zo een instructeur.

Vrouwelijke instructeurs zijn meer verbaal (minder fysiek) in hun feedback en vaak is hun stemtoon ook zachter. Over het algemeen hebben vrouwen ook meer geduld, een cruciale eigenschap bij een rijinstructeur.

Uitzonderingen
Nogmaals, alles wat hierboven staat is een generalisatie van een erg ingewikkeld, nog lopend, onderzoek. Je hebt natuurlijk vrouwelijke rijinstructeurs met veel mannelijke eigenschappen, net als dat je mannen hebt met vrouwelijke eigenschappen. De eigenschappen hangen ook niet lineair af van het geslacht, het is een grote mengelmoes van afkomst, opvoeding, genen en DNA (waaronder geslacht) etc.

Wij Doen het Anders
Zoals je al hebt kunnen lezen doen weten we veel over de psychologie achter het rijlessen en hoe dat invloed heeft op de resultaten van onze leerlingen, uiteindelijk onze klanten. En onze klanten zijn de koning dus willen we niks anders dat kwaliteit leveren. Buiten dit vinden we het gewoon ook erg interessant!

Je zult er zo nog verder over lezen, maar tijdens onze Gratis Proeflessen zullen we een goede analyse maken van je rijtechnieken. Maar ook je persoonlijke eigenschappen, die we allemaal samen mengen in een zelfgemaakte “rekenmachine”. Dit magisch figuurlijk apparaatje verteld ons weer welke rijles technieken bij jouw persoonlijkheid en rijvaardigheid passen.

Waarom Vrouwen vaak Beter ​Presteren door ​Rijles van Vrouwelijke Rijinstructeurs

Zoals hierboven beschreven kunnen mannen soms minder goed inschatten of iets soms hard overkomt over een jongedame of niet. Hierdoor kan een leerling zich snel ongemakkelijk voelen, waardoor de onzekerheid groeit, ze kunnen helemaal dichtklappen of echt bang worden.

Dit is een bekend recept voor een rijopleiding met veel rijlessen, iets wat allemaal voorkomen had kunnen worden door goede sturing vanaf de proefles. Een recept voor stomme fouten maken tijdens het examen door opgebouwde stress. Ook kan deze “angst” tijdens een opleiding ervoor zorgen dat leerlingen helemaal niets meer durven te vragen. En dat is echt geld weggooien!

Sommige rijinstructeurs die hebben wel een rijinstructeursopleiding afgerond maar er daarna nooit meer bij stilgestaan hoe belangrijk empathisch vermogen en inlevingsvermogen zijn. Rijles krijgen van een dominant persoon die weinig empathisch vermogen heeft en lesgeeft in een sfeer als: “hoe vaak moet ik het je nog uitleggen” is een regelrechte hel!

NIEMAND Verdient Dat!

​Bij ons wordt er heel veel waarde gehecht aan sfeer, jouw staat van zelfzekerheid, veiligheid en natuurlijk vakkundigheid! Bij ons kan je een les helemaal Gratis proberen en je zit nergens aan vast als je beslist toch niet bij Rijschool WTF te komen lessen.