Rijopleiding in Stappen

Iedereen met een middelbare schoolopleiding mag in Nederland een opleiding doen tot rijinstructeur. Je kunt dit klassikaal doen maar zelfs ook modulair, met andere woorden gewoon de boeken kopen en wat leren dan uiteindelijk een examen doen. Je moet wel een paar rijlessen doen met een instructeur en je uiteindelijke examen (theorie en praktijk) halen maar daarna ben je bevoegd mensen te leren rijden. Klinkt best apart he?

​Bij WTF dachten wij van… WTF… dat is wel weinig. Daarom krijgen onze instructeurs allemaal een cursus met de ‘secret sauce’. Helaas kunnen we door de concurrentie hier niet al te veel op ingaan maar het komt erop neer dat we buiten veel dieper op de lesstof in te gaan ons ook veel bezig houden met de menselijke factoren van de leerling.

More...

RIS is hieruit een beetje ontstaan… Nee, niet de WTF-cursus die alleen onze instructeurs krijgen, maar de opleiding die rijinstructeurs normaal krijgen. Even een opleiding van een paar maanden en je bent vrij om les te geven hoe je wilt. Op een gegeven moment worden instructeurs ‘blind’ in de zin van niet meer goed kunnen zien waarom leerlingen geen of weinig vooruitgang boeken. Soms gaat het zelfs zo ver dat rijscholen leerlingen maar niet klaar kunnen krijgen voor het examen.

​De Voordelen van de RIS

  • ​Hoger Slagingspercentage tot wel 20%!
  • ​Lagere kosten totale rijopleiding door de structuur
  • ​Precies kunnen vaststellen waar je moeite mee hebt
  • plus
    Hogere kwaliteit rijlessen

Hierdoor daalde het slagingspercentage en dat is natuurlijk niet goed. Dan kan je als CBR 2 dingen doen, of de examens makkelijker maken met alle gevolgen van dien (kort gezegd onveiligere bestuurders). Of, gelukkig de keuze van het CBR, een product ontwikkelen waardoor de instructeurs gedwongen worden anders les te geven. Niet elke instructeur of rijschool mag lesgeven volgens het RIS, de instructeur moet ervoor een speciale cursus hebben gevolgd.

Er wordt ook veel meer structuur geboden met het lessen volgens RIS, je hebt namelijk 4 modules en al die modules zijn weer onderverdeelt in 39 scripts. Al deze scripts worden duidelijk beschreven in een boek, klik hier voor onze aanbeveling simpelweg het beste boek. Het slimme van RIS is dat je thuis elke les of script voorbereid zodat je dit niet meer hoeft te doen tijdens de les. Je weet het vast wel van school, als je een les thuis al hebt doorgelezen wordt de uitleg tijdens de les veel makkelijker, gewoon omdat je het al een keer op je gemakje hebt kunnen doorlezen.

Klik hier voor alle modules en scripts, het is de 3e afbeelding onder het boek

​Rijopleiding in Stappen Toetsen

Elke module van de rijopleiding in stappen wordt afgesloten met een toets. Bij Rijschool WTF zijn alle instructeurs RIS gecertificeerd, maar heb je geen rijles bij ons dan moet je even goed checken of jouw rijinstructeur wel gecertificeerd is. Maar is hij/zij dat wel dat is mooi want dan mag hij/zij ook direct je eerste twee module toetsen doen!

De derde module sluit je natuurlijk ook weer af door een toets te doen, de zogenaamde ​ TTT of tussentijdse toets. Het grote voordeel hiervan is dat je een vrijstelling kunt krijgen van de bijzondere verrichtingen (straatje keren, hellingproef, achteruit inparkeren, fileparkeren etc.). Het grootste obstakel bij het praktijkexamen is spanning, weet je dat te bedwingen dan heb je veel meer kans op slagen.

Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, natuurlijk zijn er wel veel tips die je kunt gebruiken bij je praktijkexamen maar het garandeert niks. De spanning zo laag mogelijk houden is sowieso een slim plan! De TTT wordt overigens ook gedaan bij het CBR.

De vierde en laatste module sluit je af door je praktijkexamen te doen bij het CBR.

Het grote pluspunt van RIS is de structuur bij het lessen, je rijinstructeur is niet meer vrij om kriskras van alles uit te leggen waardoor je door het bomen het bos niet meer ziet. Het is lastig om onderdelen te vergeten en zelfs als dat gebeurd heb jij, als het goed is ;), de lessen zelf ook doorgelezen in het RIS Boek.

Het RIS Boek

WTF heeft gewerkt met een aantal RIS-boeken, niet allemaal even handig en goed. Sommigen erg duur en van lage kwaliteit. Wij vinden het belangrijk dat erin staat wat erin moet staan en dan hebben we het niet alleen over de rauwe leerstof. Er moeten ook handige tips en tricks instaan, het moet lekker te lezen zijn voor jong en oud en natuurlijk moet de prijs-kwaliteit verhouding op peil zijn.

Het RIS boek​ van VERJO steekt er bovenuit, het is een van de goedkoopste boeken maar heeft volgens ons de beste inhoud en lest gewoon het lekkerst. Voel je absoluut vrij een ander boek te kopen of lenen. Maar voor een prijs van €18,- is dit een topkeuze.

​De ​Nadelen van RIS

Johan Cruijf zei het altijd zo mooi, “eluk voordeel heb sen nadeel” en dat is wel zo. Natuurlijk is de RIS in het leven geroepen om je nieuwe rijbewijshouders te helpen en zouden er geen nadelen aan moeten zitten, maar ja Cruijf heeft weer gelijk!

  • ​Je moet thuis studeren!
  • ​De rijlessen zijn duurder bij sommige rijscholen, maar bij rijschool WTF betaal je evenveel voor een normale of een RIS-rijles

Wil je een RIS volgen bij WTF?

Bij Rijschool WTF zijn alle instructeurs extra opgeleid voor de RIS maar ook hebben ze een extra opleiding gevolgd om volgens het WTF-concept te mogen lesgeven. De waarde van onze lessen liggen extreem hoog, maar je betaald natuurlijk niet meer per rijles! Waar wacht je nog op?