Slaapapneu en autorijden

Slaapapneu en autorijdenEr zijn relatief veel mensen in ons land die last hebben van slaapapneu. Dit is natuurlijk erg vervelend. Los van de lichamelijke problemen kan slaapapneu ook voor andere problemen zorgen. Zo gaat slaapapneu en autorijden niet zo heel goed samen.

Dit brengt met zich mee dat de mensen die willen autorijden met slaapapneu de nodige stappen moeten ondernemen voordat dit mag. Tijd om je hier wat meer over te laten zien in de rest van dit artikel van onze rijschool in regio Utrecht!

Rijlessen volgen met slaapapneu

Zoals we hierboven al even hebben laten zien is slaapapneu en autorijden niet echt een goede combinatie. Iedereen die in ons land zijn of haar rijbewijs wilt halen moet over een Gezondheidsverklaring beschikken. Deze Gezondheidsverklaring houdt in feite in dat je in staat bent om veilig deel te nemen aan het verkeer. Als je gezond bent krijg je deze verklaring gelijk. Mensen die last hebben van slaapapneu zullen echter eerst naar een arts moeten gaan.

Deze arts zal verklaren of je in staat bent om veilig auto te rijden. Slaapapneu en autorijden kan dus samengaan, echter hangt het volledig af van de omstandigheden van het geval. Als je erg veel last hebt van slaapapneu is de kans aanwezig dat je helaas niet op mag voor jouw rijbewijs. Bij milde vormen is dit vaak geen enkel probleem, al is dit altijd aan de arts om te bepalen.

Ik kan al rijden maar heb slaapapneu gekregen

Als je al in bezit bent van een rijbewijs en de diagnose krijgt van slaapapneu dan zal dit gevolgen hebben voor je geschiktheid om te kunnen rijden. Het is van belang dat je dit altijd doorgeeft aan het CBR. Deze instantie zal je vervolgens adviseren om contact op te nemen met een arts. Aan de hand van enkele eenvoudige onderzoeken zal de arts bekijken of je nog in staat bent om te rijden. Mocht je niet meer in staat zijn om te rijden dan zal je geen Gezondheidsverklaring krijgen en zal je niet meer achter het stuur mogen zitten. Meer informatie over slaapapneu en autorijden kun je terugvinden op de site van het CBR.