De Specialistische Manoeuvres

Iedere bestuurder van een auto die zich op de openbare weg begeeft moet in staat zijn om enkele speciale manoeuvres uit te voeren. Dit zijn dan ook onderwerpen die gegarandeerd aan bod komen tijdens het nemen van rijlessen bij een autorijschool. Zonder de kennis kan je tijdens het autorijden in grote problemen komen.

Je moet bijvoorbeeld in staat zijn om een auto in te parkeren of het voertuig kunnen keren op een drukke weg. Bij het volgen van een rijopleiding noemen we dit onderdeel de specialist manoeuvres. Voor iedereen die goed voorbereid wil zijn op hetgeen wat hem of haar te wachten staat tijdens de autorijlessen zullen we in dit artikel de verschillende vereisten benoemen.

More...

Achteruit inparkerenbestuurder

Vooruit een parkeerplek inrijden is niet zo moeilijk als je weet hoe je een auto moet besturen. Als je echter achteruit moet inparkeren dan zijn hier specifieke vaardigheden voor vereist. Je moet bijvoorbeeld met de koppeling spelen om het voertuig langzaam en gecontroleerd te rijden en in de spiegels kijken om de situatie waar je naartoe rijdt in te kunnen schatten.

Fileparkeren

Voor veel mensen de meest gevreesde specialist manoeuvre is het fileparkeren. Dit is de auto parallel aan de weg parkeren tussen twee andere voertuigen in. Opnieuw zijn de eerdergenoemde vaardigheden van spiegels kijken en gecontroleerd rijden vereist. Daarnaast komt het fileparkeren ook voornamelijk op gevoel aan dat je te pakken moet zien te krijgen.

Keren op de weg

Een van de meest essentiƫle manoeuvres die je moet leren tijdens de rijlessen bij rijschool Utrecht is het keren op de weg. Het is namelijk een vaardigheid die je regelmatig nodig zult hebben in het verkeer. De auto draaien in de tegenovergestelde rijrichting is niet zo makkelijk als simpelweg het stuur zo scherp mogelijk draaien. De auto moet enkele keren heen en weer gestoken worden om te kunnen keren op de weg. Je moet in staat zijn dit snel uit te voeren om niet het verkeer op te houden.

Hellingproef

Een speciale manoeuvre die niet meer een verplicht onderdeel is van het praktijkexamen, maar nog wel aan bod zal komen tijdens je rijopleiding is de hellingproef. Dit is vanuit stilstand weer beginnen te rijden terwijl de auto op een helling staat geparkeerd. Het is een kwestie van de handrem langzaam loslaten terwijl je de koppeling op laat komen.