Volgen vanaf 17 jaar

In Nederland bestaat bij veel mensen nog de mis conceptie dat je pas een rijbewijs kunt halen wanneer je de leeftijd van 18 jaar hebt bereikt. Hoewel dit vroeger wel het geval was is dit sinds een aantal jaren geen correcte informatie meer. Tegenwoordig kan je al rijlessen volgen vanaf 17 jaar.

Je kunt zelfs een half jaar eerder op de leeftijd van 16,5 jaar met je rijopleiding beginnen. Indien je deze route kiest dan is het tevens mogelijk om op je 17e het rijbewijs al in je bezit te hebben. Je moet dan nog wel tot je 18e onder begeleiding rondrijden. Hoe het traject precies in de praktijk verloopt bij autorijschool Nieuwegein, leggen we je graag uit in de volgende tekst.

More...

Opleiding voor je gerechtigde leeftijd

17 jaar rijlessenDe gerechtigde leeftijd om auto te mogen rijden in Nederland is al jarenlang 18 jaar. Op die leeftijd proberen jongeren vaak zo snel mogelijk hun rijbewijs te halen om daarna alleen achter het stuur te kruipen. Uit onderzoeken is gebleken dat deze groep jongeren het meest betrokken is bij ongevallen in het verkeer. Dit komt uiteraard door hun onervarenheid in het rijden van een auto. Om die reden is gekozen om jonge mensen de mogelijkheid te geven om eerder aan hun rijopleiding te beginnen. Zij hebben dan meer tijd om ervaring achter het stuur op te doen tot het moment dat zij oud genoeg zijn om alleen de weg op te gaan.

Onder begeleiding autorijden met 2toDrive

Nu dat je weet dat het mogelijk is om met 17 jaar al rijlessen te volgen, is er nog een belangrijk gegeven dat je moet weten. Je kunt namelijk je rijopleiding net zo snel afronden als eerder het geval was. Indien je echter je rijbewijs hebt gehaald en nog geen 18 jaar bent, dan mag je nog altijd niet alleen de weg op in een auto. Je moet in dat geval eerst tot je volgende verjaardag onder begeleiding rijden. Dit kan onder begeleiding van je eigen ouders zijn of misschien wel een broer of zus met voldoende rijervaring. Zij moeten een begeleider pas aanvragen via het programma 2toDrive van de overheid.