Wat mag je besturen met rijbewijs B?

Stel nu dat je het rijbewijs gehaald hebt. Misschien bij ons of wellicht bij een andere autorijschool uit de regio. Natuurlijk is het doel dan om in de auto te gaan rijden. Je mag nu (als je 18+ bent) zelfstandig de weg op met je eigen auto, of met die van je ouders bijvoorbeeld. Dit geeft je heel erg veel vrijheid.

Je kunt heerlijk gaan stappen met vrienden of vriendinnen in een andere stad, of op vakantie gaan met auto. Maar wist je dat je met het rijbewijs B ook andere voertuigen mag besturen? Daar willen we het in dit artikel eens over hebben, ook omdat er nog wel eens verwarring over is. Een rijbewijs B geeft je dus ook nog andere opties. Laten we beginnen.

More...

Scooter of brommer rijden

brommerMisschien dat je voordat je rijlessen ging volgen al een brommer rijbewijs gehaald had, maar met je rijbewijs B mag je deze voertuigen ook besturen. Je krijgt bij het behalen van het B rijbewijs ook direct een brommerrijbewijs (AM rijbewijs) Dat geeft dus opties. Misschien wil je voor de kleine ritjes wel een scooter of brommer gebruiken. Dit is een stuk voordeliger en zuiniger dan een auto. Op zich natuurlijk erg leuk om dit te doen, alhoewel de meeste jongeren kiezen voor een auto als ze de keuze hebben.

Bestelauto rijden

Als je het rijbewijs behaald hebt, mag je ook nog andere voertuigen besturen dan een auto en een scooter of brommer. Zo mag je ook gewoon in een bestelauto rijden, hier zijn nog wel eens verwarringen over bij mensen. Je mag bestelauto’s en busjes besturen tot een gewicht van 3500 kilogram, met maximaal 8 zitplaatsen (nog zonder de bestuurder erbij). Als je grotere voertuigen wilt besturen, zul je een bus rijbewijs moeten gaan halen.

Hoeveel cc mag je rijbewijs met rijbewijs B?

Er bestaat nog wel eens het idee dat je met een rijbewijs B ook lichte motoren mag besturen. Dat is een misverstand. Als je een motor wilt besturen zul je het rijbewijs A moeten behalen. Daar zitten overigens nog wel een paar haken en ogen aan. Als je namelijk tot je 21e een motor wilt besturen, ben je aangewezen op een lichtere motorfiets. Hier zijn divers regels voor opgesteld door de overheid, voornamelijk om ongelukken met jonge bestuurders te verminderen. Wat ons betreft een goede maatregel.

Met een rijbewijs B zijn er wel bepaalde voertuigen die je mag besturen die op een motorfiets lijken, maar in feite als een auto op kenteken staan. Er zijn bepaalde modellen 3-wielers die dit in deze categorie vallen. Maar voor vrijwel iedere motorfiets heb je dus een ander rijbewijs nodig en zul je aparte rijlessen moeten gaan volgen. Ook is er nog wel eens verwarring over bromfietsen met meer dan 50CC. In Nederland zijn alle scooters met bijvoorbeeld 125CC gewoon motorfietsen, waar je dus ook een motorrijbewijs voor nodig hebt. Staat een voertuig dus op kenteken als een motorfiets, mag je er met rijbewijs B niet op rijden.